Poistetut sivut‎ > ‎

Kreivinmäki

Kreivinmäen ulkomuseo, Viurilantie 34, 24910 HALIKKO AS.

Vuorentaan kreivi C. M. Armfelt lahjoitti Halikon Kotiseutu- ja museoyhdistykselle joulukuussa 1953 Wiurilan tuulimyllymäen ulkomuseoalueeksi. Kreivinmäeksi uudelleen nimetyllä kumpareella sijaitsi huonokuntoinen, noin 120-vuotias mamsellimylly ja myllytupa. Alueesta tuli yhdistykselle suururakka, johon sen into ja voimavarat vähitellen hupenivat.

Myllyn entisöinnin jälkeen sen läheisyyteen pystytettiin Somerniemeltä ostettu 300-vuotias luhti sekä maanviljelijä Aarne Alakylän lahjoittama, Vaskion Toivilan Sepän talon vanha vilja-aitta. Myllytupa kunnostettiin vahtimestarin asunnoksi.

Kotiseututyö kunnallistui vuonna 1963, kun Halikon Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen omaisuus luovutettiin perustetulle kotiseutulautakunnalle. Lautakunnan toimesta Kreivinmäkeen rakennettiin vielä sudenkuoppa.

Kreivinmäki on jo vuosikymmeniä viettänyt hiljaiseloa, joskin sen ympärille on kehittynyt golfkenttä. Tapani-myrsky puolestaan katkoi muutama vuosi sitten myllystä yhden siivekkeen. Kesän 2016 kuluessa myllyllä on toivoa tulla entisöidyksi.

Kartta: Kreivinmäki